Πληροφορίες

Τα νησιά του Οδυσσέα, η Ιθάκη και η Κεφαλλονιά βρίσκονται δυτικά της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο Ιόνιο Πέλαγος, περίπου απέναντι από την είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου. Διοικητικά, μαζί με λίγα μικρά ακατοίκητα νησιά και νησίδες, υπάγονται στο Νομό Κεφαλληνίας και Ιθάκης και στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων.

Και τα δύο νησιά χαρακτηρίζονται από έντονο ανάγλυφο και σαγηνευτικές αντιθέσεις στα τοπία τους. Προφυλαγμένοι όρμοι και χερσόνησοι που εισχωρούν βαθιά μέσα στη θάλασσα, εύφορες πεδιάδες και πανύψηλες κορυφές του Αίνου, έντονο πράσινο στο μεγαλύτερο μέρος των δύο νησιών, αλλά και πιο άνυδρο τοπίο στη δυτική Κεφαλλονιά, γύρω από το Ληξούρι, συνθέτουν την εικόνα του τοπίου. Οι πανέμορφες παραλίες, διάσημες τόσο από τους γοητευμένους επισκέπτες όσο και ως ειδηλιακό σκηνικό κινηματογραφικών ταινιών, αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο θελκτικά στοιχεία των νησιών, δεν είναι όμως το μόνο.

Η ιστορία του τόπου μας ταξιδεύει από τη μυθική εποχή του πολυμήχανου Οδυσσέα, βασιλιά των δύο νησιών, στην Τετράπολη της αρχαιότητας και έπειτα στη Ρωμαϊκή εποχή. Πιο σημαντική, ίσως, ιστορική περίοδος των νησιών είναι αυτή της Ενετοκρατίας. Όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα, η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη έζησαν υπό την κυριαρχία των Ενετών για πολλά χρόνια, γεγονός που έχει επηρεάσει σημαντικά τον πολιτισμό των νησιωτών, οι οποίοι ξεχώριζαν για τον υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο τους περασμένους αιώνες. Μουσική, λογοτεχνία, αρχιτεκτονική, γαστρονομία φέρουν ανεξίτηλα τα σημάδια του ενετικού παρελθόντος του τόπου, όπως άλλωστε και η ντοπιολαλιά, που έχει έκδηλες επιρροές από την Ιταλία.

Δυστυχώς, οι μεγάλοι σεισμοί του '53 ισοπέδωσαν σχεδόν όλα τα κτίσματα των νησιών καταστρέφοντας την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά του τόπου, αφού μόνο το Φισκάρδο στο βόρειο άκρο της Κεφαλλονιάς γλίτωσε την ολοκρηρωτική καταστροφή και διατηρεί ακόμα και σήμερα την αύρα μιας περασμένης εποχής. Η καταστροφή του '53 ώθησε πολλούς κατοίκους των νησιών στην μετανάστευση σε Αμερική, Αυστραλία, Νότιο Αφρική, όπου χάρη στο ανήσυχο πνεύμα τους κατάφεραν να ορθοποδήσουν. Οι ζημιές στα νησιά σταδιακά αποκαταστάθηκαν και σήμερα ο ταξιδιώτης απολαμβάνει όμορφα τοπία και γραφικούς οικισμούς χωρίς να στερείται των σύγχρονων ανέσεων. Ειδικά η Κεφαλλονιά έχει εξελιχθεί σε κοσμοπολίτικο προορισμό με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, ενώ η Ιθάκη διατηρεί μια ήσυχη φυσιογνωμία, που δεν διαταράσεται ούτε τους καλοκαιρινούς μήνες, και φημίζεται για την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της.